Τα λάθη του συνοδηγού

Δε χρειάζεται να είστε τόσο καλός συνοδηγός, ώστε να διαβάζετε την επερχόμενη στροφή στον οδηγό, όπως γίνεται στους αγώνες. Καλός συνοδηγός στο δρόμο είναι όποιος αποφεύγει μερικά κλασικά λάθη, που κάνουν δύσκολη τη ζωή του οδηγού και του εαυτού του.

1. Μη σκύβεις το κεφάλι!
ΟΧΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Αν θέλεις να πιάσεις κάτι από την τσάντα που έχεις παρκάρει στα πόδια σου, μπορείς να την ανεβάσεις στα γόνατα και να ψάξεις όσο θέλεις με ησυχία, χωρίς να κρύβεις το δεξιό καθρέφτη από τον οδηγό σου. Ειδικά εσύ με το φουντωτό μαλλί! Το αυτό ισχύει και αν κρατάς περιοδικό/χάρτη/εφημερίδα.

2. Kάλτσες από αερόσακο
ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ κάλτσες από... αερόσακο, έτσι δεν είναι; Κρατήστε τα πόδια στο πάτωμα, λοιπόν, όσο άνετα κι αν νιώθετε να τα βάζετε πάνω στο ταμπλό ή (ακόμα χειρότερα) έξω από το δεξί παράθυρο. Σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και το ασφαλέστερο αυτοκίνητο δε θα μπορέσει να σας προστατεύσει σε αυτήν τη στάση.

3. Απόφυγε τη ζαλάδα
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑ ΕΝΑΝ ΣΥΝΟΔΗΓΟ ΜΕ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΕΤΟ, ούτε ο ίδιος του ο εαυτός. Σε δρόμους με απανωτές στροφές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζαλιστείς αν κοιτάς στο πλάι το τοπίο να περνά, αν διαβάζεις ή αν παίζεις με το κινητό σου. Συγκεντρώσου στο δρόμο εμπρός και προετοίμασε το σώμα σου για την επόμενη στροφή, βάζοντας «κόντρα» όσο χρειάζεται για να μην... πηγαινοέρχεται το κεφάλι σου δεξιά-αριστερά.

4. Μην αρχίζεις τη μουρμούρα
Η ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Το διάστημα που οδηγεί ο διπλανός σου, λοιπόν, είναι η πιο ακατάλληλη ώρα για καυγάδες και μουρμούρες. Όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό που σε απασχολεί, φύλαξέ το για μετά.

5. Υποδείξεις
«ΣΤΡΙΨΕ ΕΔΩ, ΤΩΡΑ!», του/της λες, και αυτό το «εδώ» είναι σε... 5 μέτρα. Δεν πειράζει που ψάχνετε (αμφότεροι) εδώ και ώρα το σωστό δρόμο για τον προορισμό σας, ούτε αν χάσετε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Αυτό που πειράζει είναι η φωνή που προκαλεί πανικό και (ενδεχόμενα) απότομη στροφή με εφαπτομενική πορεία πάνω σε εκείνους τους πράσινους κάδους.

6. Η άνεση του οδηγού προηγείται
ΣΕ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ, άρα έχει προτεραιότητα στην επιλογή της μουσικής, στο άνοιγμα του παραθύρου ή/και στη ρύθμιση του κλιματιστικού (εκτός αν υπάρχει διζωνικό σύστημα διαθέσιμο). Σε κάθε περίπτωση, πριν του βάλεις στο τέρμα κανένα τσιφτετέλι, οφείλεις να τον ρωτήσεις αν θα το αντέξει το νευρικό του σύστημα.

7. Κάτσε καλά!
Ο ΟΔΗΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. Τοποθετεί το κάθισμά του εκεί που πρέπει για να φτάνει τα χειριστήρια/ποδωστήρια. Εσύ δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα και, ειδικά αν δεν κάθεται κάποιος πίσω σου, μπορείς να σύρεις το κάθισμα τέρμα πίσω και να αράξεις σταυροπόδι. Εκτός αν ακούσεις τη φωνή της λογικής και... κάτσεις καλά, γιατί εκεί πίσω η ζώνη δεν «πιάνει» καλά στον ώμο σου. Ρύθμισέ τη και καθ' ύψος, αν υπάρχει η δυνατότητα.

8. Μην προκαλείς πανικό
«ΠΡΟΣΕΧΕ», «ΦΡΕΝΟ», «ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΛΩΡΙΔΕΣ», «ΘΑ ΜΕ ΠΕΘΑΝΕΙΣ»... Αν είναι τόσο κακός οδηγός και το ήξερες, δεν έπρεπε να μπεις μέσα εξαρχής. Αν δεν το ήξερες, ζήτα ευγενικά μια στάση για καφέ ή τουαλέτα, πήδα έξω όσο είσαι ακόμη ζωντανός και εξαφανίσου. Σε κάθε περίπτωση, η απότομη εισπνοή όλου του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, συνοδευόμενη από μακρύ ή κοφτό «ΑΧ», προκαλεί πανικό. Δε σε συμφέρει.

9. Τουρισμό, για πάρτη σου
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΛΙΑ στα 200 μέτρα βάθος (γκρεμού) δεξιά σου, όντως. Μόνο που ο οδηγός δεν μπορεί να τη δει, γιατί κάθεται αριστερά. Ακόμα κι αν μπορούσε, πρέπει να έχει το βλέμμα του στο δρόμο. Χάζεψε για πάρτη σου, λοιπόν, κι αν βγάλεις καμιά καλή φωτογραφία του τη δείχνεις αργότερα.

ΣΧΟΛΙΟ

Όλο και κάποιο από τα παραπάνω θα σας έχει τύχει, έτσι δεν είναι; Εκπαιδεύστε τον/τη συνοδηγό σας, για να περνάτε μαζί πιο ποιοτικό χρόνο στο αυτοκίνητο και να μετακινείστε με ασφάλεια.

H partsone.gr είναι ο ιδανικός συνοδηγός για το ταξίδι σας, έχοντας τις λύσεις που χρειάζεστε για το αυτοκίνητό σας!

 

πηγή: http://www.autobild.gr/